Поняття аперитивів і дижестивів

При складанні меню святкового столу багато уваги потрібно приділяти правильній подачі алкогольних напоїв, щоб вони добре поєднувалися з їжею, доповнюючи її смак. Це неможливо без розуміння того, що таке аперитив и дижестив. Саме про ці поняття я розповім далі.

Аперитив (від лат. aperīre – «відкривати») – це група спиртних напоїв, що подаються перед їжею. Вони збуджують апетит і сприяють травленню. Аперитивами можуть бути і безалкогольні напої – проста, мінеральна, содова вода або кислі соки (апельсиновий, лимонний, томатний, березовий).

Алкогольні напої, що подаються в якості аперитивів:

  • абсент;
  • шампанське;
  • вермут;
  • горілка;
  • пиво;
  • херес;
  • портвейн;
  • віскі;
  • коньяк (арманьяк);
  • джин;
  • міцні (30-40%) алкогольні коктейлі.
  • Всі аперитиви діляться на три групи:

  • одинарні – складаються тільки з одного напою;
  • комбіновані – кілька напоїв, що подаються одночасно;
  • змішані – спеціально приготовлені суміші (коктейлі).
  • При виборі аперитивів рекомендую пам’ятати про наступні тонкощі:

  • не подаються гарячі, теплі і солодкі напої;
  • кількість алкоголю повинно пробудити у гостей апетит, а не викликати сильне сп’яніння;
  • правильно підбирати закуску, наприклад, перед гарячим супом можна подавати холодне пиво.
  • Дижестив (від лат. digestivus – сприяють травленню) – це спиртні напої, які допомагають переварюванню їжі. Їх ставлять на стіл в кінці трапези. Дижестиви повинні бути міцнішими, ніж аперитиви. Це пояснюється тим, що після щільного обіду смак легких напоїв нормально сприйматися не буде. До безалкогольних напоїв після їжі відносяться чай і кава, але багато фахівців виділяють їх в окрему групу.

    Дижестивами можуть бути:

  • лікери і бальзами;
  • кріплені та десертні вина;
  • граппа;
  • кальвадос;
  • бренді;
  • віскі;
  • коньяк.
  • Як бачите, одні і ті ж алкогольні напої підходять як до, так і після їжі, але їх не можна дублювати під час одного застілля. Тому при виборі аперитива і дижестива слід керуватися двома простими правилами:

  • світлі напої подаються як аперитив, темні – як дижестив;;
  • дижестиви мають бути міцнішими, ніж аперитиви.
  • Виконавши ці поради, ви зможете легко підібрати оптимальне спиртне. Тут немає єдиного стандарту, керуйтеся смаком і фантазією.