Поняття аперитивів і дижестивів
При складанні меню святкового столу багато уваги потрібно приділяти правильній подачі алкогольних напоїв, щоб вони добре поєднувалися з їжею, доповнюючи її смак. Це неможливо без розуміння того, що таке аперитив и дижестив. Саме про ці поняття я розповім далі.
Аперитив (від лат. aperīre – «відкривати») – це група спиртних напоїв, що подаються перед їжею. Вони збуджують апетит і сприяють травленню. Аперитивами можуть бути і безалкогольні напої – проста, мінеральна, содова вода або кислі соки (апельсиновий, лимонний, томатний, березовий).
Алкогольні напої, що подаються в якості аперитивів:
Всі аперитиви діляться на три групи:
При виборі аперитивів рекомендую пам’ятати про наступні тонкощі:
Дижестив (від лат. digestivus – сприяють травленню) – це спиртні напої, які допомагають переварюванню їжі. Їх ставлять на стіл в кінці трапези. Дижестиви повинні бути міцнішими, ніж аперитиви. Це пояснюється тим, що після щільного обіду смак легких напоїв нормально сприйматися не буде. До безалкогольних напоїв після їжі відносяться чай і кава, але багато фахівців виділяють їх в окрему групу.
Дижестивами можуть бути:
Як бачите, одні і ті ж алкогольні напої підходять як до, так і після їжі, але їх не можна дублювати під час одного застілля. Тому при виборі аперитива і дижестива слід керуватися двома простими правилами:
Виконавши ці поради, ви зможете легко підібрати оптимальне спиртне. Тут немає єдиного стандарту, керуйтеся смаком і фантазією.
Я знайшов помилку
Я знайшов помилку