Неординарні ідеї в ресторанному бізнесі
Будь-який хороший ресторан – це перш за все шоу … У світі маса аномальних закладів і сила-силенна талановитих рестораторів, фантазії яких варто тільки позаздрити. Однак навряд чи можливо перерахувати всі незвичайні ресторани світу – таке дослідження вимагало б написання багатотомного манускріптa. Але важко встояти від спокуси розповісти про найоригінальніших ресторанних концепціях.
Kinderkookkafe – самий незвичайний ресторан Амстердама. Замість дорослих офіціантів в цьому по-справжньому дитячому закладі юні голландці не тільки обслуговують відвідувачів і приносять рахунки, а й готують під наглядом дорослого кухаря. Їжа смачна, особливо десерти. А з яким задоволенням відвідувачі залишають чайові – такого не побачиш ні в якому іншому ресторані …
Перший ресторан (в повному сенсі слова) без офіціантів відкрився в Нюрнберзі, Німеччина. Офіціанти в ресторані Baggers були замінені повністю автоматизованою системою замовлень і доставки страв. Для цього на кожному столі є тач-скрін, що надає можливість ознайомиться з меню і зробити замовлення. Готові страви доставляються по рейках, які підведені до кожного столу.
O’Noir Montreal – «темний» ресторан. Інтер’єри ресторану виконані в темних фарбах, а зустрічають і проводжають гостей до столиків офіціанти в приладах нічного бачення. На території ресторану заборонені запальнички, мобільні телефони та інша ілюмінація. Перший подібний заклад відкрився в 1999 році у Франції, з тих пір ідея стала настільки популярною, що сьогодні в темну можна повечеряти майже в будь-якій країні світу – Німеччині, Англії, США, Росії, Австралії, Китаї, а в Канаді ще й зі сліпими офіціантами .
Мета – соціальна реабілітація сліпих людей, яким неможливо повернути зір. Сенсорне відчуття від їжі в темряві відрізняється від звичайного сприйняття. Наприклад, смак овочів відчувається гостріше, а біла риба стає позбавленою смаку. Кухарі та інший обслуговуючий персонал ресторану – звичайні люди. У ресторані не тільки пропонують їжу, але і влаштовують музичні вечори та дегустацію вин. Враження від відвідин «У темряві» залишаються надовго.
Ресторан De Kas в Амстердамі. Тут овочі вирощують і збирають до столу прямо біля ресторану. Що може бути краще для демонстрації натуральності інгредієнтів поданих страв.
На Тайвані надзвичайною популярністю користується ресторан з туалетною тематикою. У Modern Toilet Taipei – посуд і стільці в ресторані виконані у вигляді унітазів … «Ми продаємо не тільки їжу, але і гарний настрій. Меню нічим особливим не відрізняється від інших ресторанів, але зате у нас весело », – каже власник ресторану.
У ресторані Observatory Restaurant Johannesburg в Південній Африці гастрономія межує з астрономією. У перервах між стравами, можна подивитися на зірки.
У закладі Big Texan Steak Ranch Amarillo в США регулярно проводять акцію для відвідувачів – можна не платити за двокілограмовий стейк з гарніром, якщо вийде з’їсти його за годину. Мало кому з відвідувачам це вдавалося … Керівництво ресторану знає цю фізіологічну особливість людського організму, тому й влаштовує цю акцію. Тим самим залучаючи і відвідувачів, і спостерігачів.
В токійському (Японія) ресторані Alkatraz зали оформлені під тюремні камери. Не для людей зі слабкими нервами … Грати, грати, грати. А в ресторані Bollesje, розташованому в колишній в’язниці німецького міста Рюдесхайм, у гостей перед входом беруть відбитки пальців і зачитують правила поведінки. Потім відвідувачам пропонують покуштувати «злодійський коктейль» і надіти тюремну робу, в якій вони на деякий час занурюються в атмосферу тюремного життя.
Chacaltaya ski resort Cordillera в Болівії – один з найбільш високогірних ресторанів світу – 5340 м над рівнем моря. Потрапити в такий ресторан – вже досягнення!
Kuappi Iisalmi в Фінляндії – найменший ресторан у світі – один стіл два стільці. Великою компанією не розгуляєшся, якщо тільки по черзі.
Посеред Бродвею в Нью-Йорку можна перенестися назад в 50-і роки. Інтер’єр і меню ресторану Ellen’s Stardust відповідають типовому «дайнеру» (придорожній ресторан) тих часів. Весь обслуговуючий персонал – професійні співаки, які розважають відвідувачів естрадними номерами.
Ghetto Gourmet – це навіть не ресторан, а гастрономічна соціальна міні-мережа, клуб, в якому є чудова можливість поїсти в приємній, і часом несподіваній обстановці. Власники ресторану, влаштовують регулярні гастрономічні зустрічі членів клубу в різноманітних місцях, від автостоянки і художньої галереї, до будинку якого-небудь члена спільноти.
Постійні клієнти клубу самі голосують за те місце, де буде проходити наступна вечеря. Під час прийому їжі присутні невимушено розмовляють, так як переважно всі вже знайомі один з одним, дивляться розважальні та культурні програми, організовані власниками Ghetto Gourmet.
Я знайшов помилку
Я знайшов помилку