Забавні факти

1. 4 серпня 1668 року чернець Дом Періньон винайшов ігристий напій “Шампанське”. Згідно із законом тільки Франція має право називати своє ігристе вино “Шампанським”. Виробляти ігристі вина у Франції почали порівняно недавно, з кінця 17 століття, а в 19 столітті їх виробництво стало масовим. І всього лише на початку минулого століття Франція отримала ексклюзивне право називати свої ігристі вина “шампанським”.

2. Один Голландський ресторан ввів правило, згідно з яким клієнт, пообідавши, платить не за рахунком, а стільки, скільки вважатиме за потрібне. Уявіть собі, ресторан процвітає, а його власник зізнався, що в середньому отримує з клієнта на півтора долара більше, ніж, якби пред’явив йому рахунок.

3. У Кувейтських ресторанах заборонено подавати нерозкритих устриць. Кувейтська влада визнала це різновидом азартної гри, так як в будь-якій з раковин може виявитися перлина.

4. Виявляється в бразильських ресторанах з відвідувачів беруть штраф якщо вони не доїли замовлене! Це деяка різниця з європейсько-американськими, і вже і нашими традиціями, коли відвідувачі недоїдене забирають з собою.

5. У Нью Гемпширі в ресторанах і кафе забороняється стукати ногою, гойдати головою і настукувати пальцями по столу в такт музиці.

6. Доктор Еліс Чейс, який написав книгу Здорове харчування і багато книг про правильне харчування, помер від недоїдання.

7. Почуття голоду зникає у людини через 21 хвилину після того, як він з’їсть шматочок хліба.

8. Щорічно більше грошей витрачається на алкоголь і сигарети, ніж на страхування життя.

9. В середньому людина випиває до 750 л. води в рік, а за все життя з’їдає 35 тисяч булочок і 70 тисяч котлет.

10. Щоб покінчити життя самогубством за допомогою кави, потрібно випити 100 чашок підряд.

11. 7% американців щодня харчуються в ресторанах МакДональдс.

12. У 1995 році вперше в історії японці з’їли більше м’яса, ніж рису.

13. Англійці каву з молоком називають “білою кавою”.

14. Шарль де Голль якось зауважив про Францію: “Як можна керувати країною, в якій 246 видів сиру?”.

15. Фламандський натураліст XVI століття Карл Клозе відгукувався про шоколад так: “придатне швидше для годування свиней, ніж в їжу людині”.

16. Фанта – третій у світі за популярністю безалкогольний напій після “Пепсі” і “Кока-Коли”.

17. Сендвіч був винайдений Джоном Монтегю, четвертим графом Сендвічскім.

18. Сир рокфор покритий цвіллю “пеніцілліум рокфорті”.

19. Сухе вино називається сухим, тому що в ньому повністю (“насухо”) відсутній цукор.

20. Ті, що п’ють каву займаються сексом набагато частіше і одержують задоволення більше, ніж ті, хто кави не п’ють.

21. Після 1680 г кожному фpанцузу стаpше 7 років ставилося в обов’язок споживати щорічно 7 фунтів солі. За поршення цього закону винного засуджували до штpафу в 300 лівpів.

22. У ресторані Bollesje, розташованому в колишній в’язниці німецького міста Рюдесхайм, у гостей перед входом беруть відбитки пальців і зачитують правила поведінки. Потім відвідувачам пропонують покуштувати “злодійський коктейль” і надіти тюремну робу, в якій вони на деякий час занурюються в атмосферу тюремного життя.

23. Посеред Бродвею в Нью-Йорку ви можете перенестися назад в 50-і роки. Інтер’єр і меню ресторану Ellen’s Stardust відповідають типовому “дайнеру” (придорожній ресторан) тих часів. Весь обслуговуючий персонал – професійні співаки, які розважають відвідувачів естрадними номерами.

24. В Осло є рибний ресторан “Кіт”, в якому якщо ви покажете документальне підтвердження того, що носите ім’я Іона (в будь-якому варіанті) – від Джонаса до Юнуса, ви отримаєте безкоштовне м’ясо з кітятіни, а якщо ваше прізвище походить від цього імені, ви обідаєте безкоштовно. В якості компенсації за страждання біблійного Іони в утробі кита.

25. За даними опитування, проведеного британською мережею ресторанів Pizza Express, право вибору ресторану залишають за собою 70% жінок, (69%) вибирають всі страви на обидві персони, (58%) вдається укласти весь процес в 5 хвилин а відповідальність за дегустацію вина беруть на себе всі ті ж 70% опитаних жінок.

26. Мед був кращим російським напоєм до кінця XVII століття. Всі іноземці, які жили в Московії, одноголосно хвалили гідність російського меду. Його пили царі, патріархи і прості люди. Відсутність у господаря меду вважалося ознакою крайньої бідності. До царювання Петра I в Росії не знали таких напоїв, як чай і кава; горілка ще не набула поширення.

27. Не так давно в нічних ресторанах англійського міста Брайтона демонстрували в якості атракціону гігантського равлика довжиною в 30 см і вагою в півкілограма. Він був знаменитий тим, що пив пиво.

28. Дивна історія харчування людини. Років двісті тому світ не знав ні харчових концентратів, ні способів штучного заморожування. Навіть найбільш цивілізовані країни нерідко страждали від голоду, викликаного неврожаєм; недолік необхідних кормових культур приводив до масового осіннього забою худоби; часто люди змушені були місяцями харчуватися солониною і копченим м’ясом. Ще раніше, за триста років до цього, в їжі європейців не було картоплі, кукурудзи, кави, чаю.

29. Років 500 тому спиртні напої вже входили в широкий ужиток, про що свідчать перші постанови місцевої влади проти пияцтва. Кілька поколінь по тому моряки голландського флоту мало не підняли бунт, коли ель в їх щоденному раціоні був замінений джином.

30. ВИЛКА – складова частина столового приладу, вперше вилка у вигляді золотого шильця на ручці зі слонової кістки була виготовлена ​​в одному екземплярі для візантійської принцеси на початку 70-х років XI ст., тобто майже тисячу років тому. В Італії, у Венеції вилка стала відома через Візантію в XII в. і виготовлялася для дожів, імператорів, пап з двома зубцями в одиничних екземплярах, скоріше як забава, іграшка.

31. Чилі називають виноробним раєм. Вино в Чилі почали робити з середини XVI століття, коли тут з’явилися християнські місіонери. Правда, напій, який вони виробляли, не викликав у справжніх цінителів нічого, крім усмішки. Ось як описує чилійські вина того часу французький історик Андре Жульєн: “У них колір відвару ревеню і сени, а смак цілком близький до смаку обсмолені козячих шкур, в яких ці вина перевозять”.

32. У стародавніх греків до такої ж міри цінували інжир: за його контрабандне вивезення можна було потрапити під суд за державну зраду.

33. Мусульмани мало не заборонили каву з огляду на її збудливу ​​дію – муфтії прирівняли каву до забороненого провину.

34. 25 жовтня 1955 року американська фірма Tappan Company вперше представила мікрохвильову піч. Ціна новинки була 1200 доларів. Винайшов мікрохвильову піч американський інженер Спенсер. У 1945 році Спенсер отримав патент на використання мікрохвиль в приготуванні їжі, а в 1949 році за його патентом в США були проведені перші мікрохвильові печі для швидкого розморожування стратегічних запасів продуктів.

35. У людей, регулярно включають в свій раціон перець чилі, помітно поліпшується якість сну, повідомляє ABC. Ці цікаві дані були отримані вченими Університету острова Тасманії (University of Tasmania), які протягом останніх 18 місяців вивчали вплив чилі на здоров’я і самопочуття людей.

36. Британські вчені вирішили полегшити життя лінивців, а також любителям економити час. Вони винайшли чайник, який можна включити за допомогою SMS. Як повідомляє Ananova, тепер не встаючи з дивана або по дорозі з роботи досить набрати слово “Bключісь” і послати текстове повідомлення вашому чайнику, і він візьметься кип’ятити воду.

37. Умільці з Німеччини розробили технологію, за допомогою якої пивний кухоль може повідомляти барменові про те, коли необхідно підлити клієнту додаткову порцію пива. За словами фахівців, які розробили новинку, “говорити” кухоль вони змусили за допомогою сенсорів, які вбудовані в плоску підставку для пивного келиха.

38. Пивоварна компанія Asahi Breweries в листопаді-грудні починає в Японії продаж нового напою Asahi Super Yeast Draft – це пиво, смак і аромат якого змінюються з часом. Якщо пляшки зберігаються при кімнатній температурі між 10° С 20° С, другу фазу бродіння гарантують спеціально підібрані дріжджі. Зміни починаються через 30 днів з дня виготовлення, ще через два-три місяці пиво помітно перетворюється, при цьому, якщо вірити компанії, “свіжість залишається”. Розливатися напій буде в пляшки об’ємом 334 мілілітрів. Роздрібна ціна 210-220 ієн (приблизно $2).

39. Думка про те, що кава в дійсності є корисним напоєм, тепер отримало і наукове підтвердження. Він не просто освіжає розум і стимулює організм, кава забезпечує органи антиоксидантами більше, ніж будь-який інший харчовий продукт. Про це свідчить опубліковане дослідження американських вчених.

40. 33-річного американця Дональда Горську називають королем “біг-маків”. Справа в тому, що за своє життя він з’їв двадцять з половиною тисяч цих “калорійних бомб”.

41. Найгучніша відрижка, документально зафіксована на плівку, була викинута з глотки британця Пола Ханна, 34 років. Сила звуку виявилася 104,9

42. Найдорожчий омлет у світі можна покуштувати в нью-йоркському ресторані Norma?S. Він називається Zillion Dollar Lobster Frittata і стоїть 770,47 євро.

43. Новим шеф-кухарем Білого дому вперше в історії стала жінка. Пошуки тривали півроку, і ними особисто керувала перша леді США Лора Буш. Уродженка Філіппін Крістета Комерфорд 10 років була помічницею Уолтера Шеіба III, який пішов з поста шеф-кухаря в лютому. У. Шеіб був призначений на цей пост Гілларі Клінтон. Нещодавно він підписав договір, згідно з яким напише книгу про те, як готується їжа в Білому домі.

44. Британське Бюро з харчових стандартів (FSA) вперше опублікувало офіційне визначення багатогранного поняття “джанк-фуд”. “Джанк” (junk) по-англійськи означає “сміття”. Поки в чорний список потрапили такі популярні серед підростаючого покоління продукти, як кукурудзяні пластівці, вівсяні висівки, цукровий овес, гамбургери і смажена курка з ресторанів швидкого харчування, білий шоколад, солоні горішки, картопляні чіпси, а також різноманітні “коли” і газована вода.

45. Що залишається робити, коли накочує депресія, все валиться з рук, а любов приносить одні страждання? Як показало дослідження, третина британських юнаків і дівчат рятуються від нещасливого кохання в їжі. За оцінками групи Priory, проблеми з харчуванням відчувають близько 11 мільйонів дорослих британців. 52% дорослих учасників опитування зізналися в тому, що гризуть шоколад, коли не в настрої, а інші 25% налягають в такому випадку на гамбургери або на картоплю-фрі.

46. ​​Екстравагантні, але по суті марні подарунки, такі як дорогі обіди і квитки в оперу, – це найефективніший спосіб для чоловіка завоювати серце жінки. Про це свідчить нове британське дослідження. Але коли чоловік платить за розваги на перших побаченнях то подарунки довгостроковій цінності він часто приберігає на потім.

47. Виявляється в бразильських ресторанах з відвідувачів беруть штраф якщо вони не доїли замовлене !!!

48. Отже, згідно з античним рецептом, потрібно було порубати дрібну рибу і всякі її нутрощі в гігантський чан, пересипаючи шарами солі і залишити цей чан на сонці. Протягом декількох днів вміст чана потрібно періодично помішувати. Після того, як місиво постояло потрібний час на сонці, з нього відціджують бурштинову рідину, яка і є соусом, а на дні залишається осад з згнилої риби… З подібним соусом готуються гарячі страви і обсмажуються продукти…

49. У O’Noir Montreal все виконано в темних фарбах. Щоб проводити гостей до своїх столиків, офіціантам доводиться використовувати прилади нічного бачення. У Канаді цю ідею «вдосконалили» – в місцевому темному ресторані працюють лише сліпі офіціанти. В чорних приміщеннях забороняється використовувати запальнички, мобільні телефони та інші прилади з ілюмінацією.

50. Як щодо того, щоб пообідати в Dinner in the Sky? Висота 50 метрів над землею, стіл на 22 людини, троє кухарів, офіціант і конферансьє – ось що потрібно для небесного обіду або вечері. Всю цю компанію піднімає в небо підйомний кран. До речі, гостям доводиться пристібатися ременями безпеки.

60. У Modern Toilet Taipei в Тайвані посуд і стільці виконані в формі унітазів. При цьому меню нічим не відрізняється від аналогічних закладів. Зате, за словами власника ресторану Еріка Ванга, в цьому ресторані дуже весело.

61. Ненажера і тим хто полюбляє м’ясні страви слід відвідати ресторан Big Texan Steak Ranch Amarillo в США. У ньому ви зможете безкоштовно з’їсти стейк, вагою в 2 кг. Один нюанс – впоратися з блюдом потрібно строго за годину. Інакше доведеться заплатити.